Bonding Plastics? Kiest de juiste oplossing!
Vorige week hebben enkele van onze teamleden hun kennis over het verlijmen van kunststoffen bijgewerkt tijdens het webinar van 3M over Adhesives and tapes for bonding plastics. In hun laatste webinar introduceerden 3M-experts de verschillende categorieën kunststoffen die er bestaan en het belang van surface energy. Omdat we graag kennis delen hebben we onze bevindingen na het webinar voor u samengevat.
Kunststoffen en composietmaterialen worden steeds vaker door fabrikanten gebruikt als alternatief voor traditionele metalen bij ontwerp- en assemblagetoepassingen. Hun voordelen zijn talrijk, zoals duurzaamheid, esthetische waarde, licht gewicht, enz. Maar is er een effectieve manier om kunststoffen of composietmaterialen te verlijmen? Natuurlijk, laten we het u uitleggen!
De traditionele mechanische bevestigingsmiddelen (b.v. klinknagels, bouten...) werken goed voor metaal-op-metaalverbindingen, maar zij lopen het risico buigzame kunststoffen en composietmaterialen te beschadigen (scheuren). Er zijn ook verschillende lastechnieken voor kunststoffen beschikbaar, maar die zijn beperkt in hun gebruik en duur. Als alternatieve oplossing komen drukgevoelige kleefstoffen en lijmen sterk op de voorgrond, omdat zij veel van de hechtingsproblemen aanpakken. Tapes en kleefstoffen brengen echter een andere reeks uitdagingen met zich mee en deze blog leert u hoe u die het hoofd kunt bieden.
De ASPEC-methode is een goed uitgangspunt voor het kiezen van de juiste oplossing voor uw kunststofverlijmingstoepassing:
- Assembly: "Wat wordt er geassembleerd? Wat zijn de algemene prestatie-eisen van de assemblage?"
- Substrate: "Wat zijn de materialen die moeten worden gelijmd? Hoe ziet het oppervlak eruit?"
- Process: “What is the current process? Does a new solution need to fit into the current process, or can this be improved for the new process?”
- End use: “How and where is the final product used? What are the environmental factors?”
- Cost: "Wat zijn de totale kosten van het proces? Zijn er kwaliteits- of productiviteitsproblemen?"
Sommige kunststoffen en composieten leveren geen problemen op bij het verlijmen met lijm en bieden een uitstekende sterkte, bij voorbeeld hard PVC, polycarbonaat, ABS, polyester, met koolstofvezel versterkte epoxy-composieten, enz. Deze materialen hebben een medium oppervlakte
energie en zijn vrij gemakkelijk te lijmen. Voor meer informatie over 'oppervlakte-energie' verwijzen we graag naar ons blogartikel over 'Low Energy Surface of High Energy Surface?’.
Een goede verlijming van LSE-kunststoffen (bv. PE, PP, PTFE, EVA, PVF, acetal, PS, enz.) vergt van oudsher veel tijd en moeite voor de oppervlaktebehandeling. Er mag geen verontreiniging (stof, olie, vingerafdrukken...) op het substraat komen en extra oppervlaktebehandelingen zijn sterk aan te bevelen. Primeren, plasma- of coronabehandeling zetten het substraatoppervlak onder spanning om de oppervlakte-eigenschappen te veranderen voor een betere hechting. Gelukkig bestaan er ook speciale kleefstoffen en tapes die deze LSE-materialen kunnen hechten zonder de noodzaak van 'dure' surface-preparation stappen. Een voorbeeld van een speciale tape zijn de 3M 300LSE tapes met veel verschillende soorten en afmetingen. Deze drukgevoelige tapes zijn een beproefde oplossing voor de assemblage van kunststoffen in een breed spectrum van markten, waaronder elektronica, automobielindustrie, industriële en medische toepassingen.
Laten we het kort samenvatten: "voor hechtingstoepassingen in kunststoffen moeten speciale tapes en kleefstoffen worden gebruikt.
Wil je weten hoe Tacon kan helpen om 3M oplossingen voor het verlijmen van kunststoffen in uw toepassing te integreren, stuur ons dan de antwoorden op de ASPEC methode van uw aanvraag via onderstaand formulier!